Jelenlegi hely

25 jó gyakorlat a nagyböjtre

Mosolynap, szóböjt, "ne panaszkodj", rendrakás kívül-belül. A lelki felüdüléshez hoztunk néhány ötletet.

A megújulás lehetősége

A nagyböjti időszak az összeszedettség, az elcsendesedés, a lelki megújulás negyven napja. A böjt minden vallásban egy spirituális út, amely a belső megtisztuláshoz és belső szabadsághoz vezet.

A böjt nem öncélú, nem az önmegtartóztatáson és lemondáson van a hangsúly, hanem egy lehetőség az igazi testi-lelki felüdülésre, megerősödésre.

A mai 21. századi embernek az ételről való lemondás talán nem jelent akkora kihívást, de vannak más kreatív ötleteink is a böjtre. Ez az időszak jó alkalom arra, hogy kidobjuk az életünkből mindazt, ami eddig nélkülözhetetlennek látszott, de valójában nincs rá szükségünk, csak akadályoz minket, pl.: rossz szokások, felesleges időtöltések, negatív gondolatok. Mik tartanak fogva? Mit szeretnék megváltoztatni?

Kiszakadva a mindennapok zajából és rohanásából keresek egy csendes helyet, ahol a „pusztában” szembenézhetek önmagammal és Istennel is. A jó cselekedet is fontos része a nagyböjti készületnek.

Tudok-e kilépni önmagamból, és több időt, figyelmet fordítani a körülöttem lévő emberekre?

Ehhez adunk néhány tippet!

 • Tarts mosoly-napot! Mosolyogj rá a bolti eladóra, pénztárosra, a szomszédodra, a munkatársadra, mosolyogj rá mindenkire, még akkor is, ha esetleg nem mindenki fog visszamosolyogni rád!
 • Figyelj azokra is, akikről úgy érzed, hogy nem igazán érdemlik meg figyelmedet!
 • Az étkezés mellett a szavaiddal is böjtölj: vigyázz, hogy ne mondj ki sem sértő, sem durva szavakat! Ne bánts meg senkit és ne ítélkezz mások fölött! Csak akkor szólj, ha értelmeset és szépet tudsz mondani!
 • Készíts lelkesítő jókívánság kártyákat és egyet-egyet hagyj olyan helyen, ahol valamelyik szeretted, barátod, munkatársad vagy bárki más megtalálhatja. (A kártyákra pl. ilyen feliratokat írhatsz: „Legyen vidám napod!”)

 • Legyél türelmes minden gyerekhez, akivel találkozol! Szeretetet sugározz feléjük, szavaiddal dicsérd, bátorítsd és tanítsd őket! Jó példát mutass nekik!
 • Mondj el egy imát valamelyik szerettedért, barátodért, ismerősödért!
 • Végezz el egy (vagy több) olyan házimunkát, ami általában nem a te feladatod!
 • Vedd észre, ha a környezetedben valaki segítségre szorul és segíts neki!
 • Ma ne vásárolj semmit! A napi bevásárlásra szánt összeget inkább ajánld fel jótékony célra, add oda egy rászorulónak!
 • Ha nincs pénzed, amit odaadhatnál, akkor add azt, amid van: a jókedvedet, a segítőkészségedet, a gondoskodásodat, a vigasztaló szavaidat, a fizikai erődet, a tehetségedet, a kreativitásodat, a szakmai tudásodat!
 • Azt tedd az embereknek, amit szeretnél, hogy neked is tegyenek!

Törekedj rá, hogy bárkivel is találkozol, az örömmel a szívében váljon el tőled!

 • Tarts energiaböjtöt! Ma fokozottan figyelj a napi energiafelhasználásodra: ne folyasd feleslegesen a vizet, ne hagyd égve a lámpát, csak akkor menjen a számítógéped, amikor ténylegesen használod! Ha nem muszáj, ne ülj autóba, ne pazarold az ételt és ne termelj felesleges szemetet! Vigyázz a teremtett világra, hogy az is vigyázni tudjon rád!
 • A környezetedben élőket is buzdíts arra, hogy vigyázzanak a Földre, mert csak egy van belőle!
 • Menj ki a természetbe és figyeld meg az állatokat, a fákat, a virágokat és csodálkozz rá szépségükre és gondtalanságukra! Igyekezz példát venni róluk: élj békében önmagaddal és a világgal is!
 • Készíts el egy finom ételt, amivel meglepheted a családodat!
 • Ne panaszkodj, ne zúgolódj és ne morogj semmiért!
 • Minden étkezés előtt gondold végig, hogy hány ember munkája kellett ahhoz, hogy az eléd kerülő ételt megehesd. Mondj nekik köszönetet szóban (vagy gondolatban).
 • Igyekezz megdicsérni mindenkit, akivel találkozol! Figyeld meg, hogy egy apró dicséret is milyen jó hatással tud lenni az emberekre!
 • Minden kapcsolatodban a békét keresd, ne vitatkozz és ne veszekedj senkivel! Ha esetleg korábban valaki megbántott, akkor tedd meg felé te az első lépést, bocsáss meg neki és békülj ki vele!

 • Teljesítsd maradéktalanul vállalt ígéreteidet, legyél kitartó és álld a szavad! Ha valami nem sikerül, ne másokat, és főleg ne Istent hibáztasd, hanem szedd össze magad és fuss neki még egyszer! Higgy benne, hogy végül úgyis célba érsz!
 • Legyél hűséges!
 • Ne kapcsold be a tévét! Az így felszabaduló idődben inkább beszélgess, olvass, játssz a családtagjaiddal vagy barátaiddal!
 • Tarts médiaböjtöt, ne kapcsold be a számítógépedet, ne lógj a közösségi oldalakon!
 • Szabadulj meg a felesleges dolgoktól és a szeméttől. Tegyél rendbe egy fiókot, egy elhanyagolt helyiséget, és tegyél rendet magadban is.

Felhasznált forrás: Nagyböjt kicsit másképp - fogadalmitemplom.hu

Halász Kinga
- Budapestimami -

Neked ajánljuk!

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 10.

Most itt vagyok 3 gyerekkel, házimunkával, kerttel, mindennapi főzéssel, extra takarítással, tanítással, lélekápolással, kreatívkodással. És nem értem, eddig mivel töltöttem el az időm....
A nyakkendő-módszer avagy hogyan tanulj otthon ingyen nyelvet

A nyakkendő-módszer avagy hogyan tanulj otthon ingyen nyelvet

Nyelvtanulás otthonról? Állandó aktualitása jelenlegi bezártságunkban talán hangsúlyosabb lett. Nem tudod, merre indulj? Vizsgasztorik, rutin és ingyenes applikációk egy többszörös nyelvvizsgázótól.
Rajzold meg álmaid vidámparkját!

Rajzold meg álmaid vidámparkját!

A Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark online rajzpályázatot hirdet!
Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

3. hete vagyunk itthon a gyerekekkel, itthonról dolgozunk, itthonról sulizunk, itthon szórakoztatjuk a gyerekeket, a tanárok, barátok és haverok helyett. Bevallom néha sok(k), de legtöbbször azért mégis azt mondhatom, hogy nagyon élvezzük, ennyi kreatív dologra, közös játékra GYES-es időszakunk óta nem volt lehetőség.
Ugrás az oldal tetejére